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CO-SPONSORED CONSTITUENT SERVICE EVENTS 
 
Members may co-sponsor constituent service events with one or more entities qualified under § 
170(c) of the Internal Revenue Code (IRC) in limited circumstances.  The Committees recommend 
that any office co-sponsoring a constituent service event provide a copy of the joint guidance to 
their co-sponsor.  It is your responsibility to ensure compliance with these and all other relevant 
laws, rules, and regulations, but the Committees are available to discuss any questions you may 
have.     
 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

1. How can an office verify that a particular entity is qualified under § 170(c) of the Internal 
Revenue Code (IRC)? 
Offices should request the organization’s determination letter from the Internal Revenue 
Service (IRS) confirming the organization’s status as qualified under IRC § 170(c).  Offices 
must provide the Communications Standards Commission with the determination letter when 
seeking an Advisory Opinion prior to producing or disseminating promotional material by both 
the Member and co-sponsoring entity. 

 
2. May a Member co-sponsor an event that raises or solicits funds or goods for a nonprofit, 

or one that distributes funds or goods? 
No, a Member is prohibited from soliciting funds or goods in their official capacity.  
Additionally, official events, including co-sponsored constituent service events, may not be 
used to distribute funds or goods, including backpack or turkey giveaways. 

3. May a Member office ask a qualified entity to be a co-sponsor of a constituent service 
event? 
Although federal law prohibits solicitations by Members and House employees, the Ethics 
Committee has authorized a limited exception to the solicitation prohibition for two aspects of 
a co-sponsored constituent service event.  First, a Member may ask a qualified entity to be a 
co-sponsor.  Second, a Member may request the use of government resources from a federal, 
state, or local government entity, including a public college or university, for a co-sponsored 
constituent event. 
 

4. What support may co-sponsors provide for a co-sponsored constituent service event? 
A Member’s office and any qualified co-sponsor must be jointly responsible for the planning 
and organizing of a co-sponsored constituent service event, and co-sponsors may generally 
provide financial or in-kind support for a co-sponsored constituent service event.   
 
Members and the co-sponsoring entity may only pay ordinary and necessary expenses related 
to the co-sponsored constituent service event, including food and beverages, production and 
postage costs for promotional materials, media releases, logistical support, room or equipment 
rental, and other general expenses for such an event.   
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A qualified co-sponsor may only use money from its general funds to support a co-sponsored 
constituent service event.  It may not use money received from private sources that have been 
raised or designated specially to support a Member’s constituent service event or events.  
Similarly, neither the Member nor any qualified co-sponsor may fundraise or solicit in-kind 
donations from other private entities to support a co-sponsored constituent service event. 

 
5. How should costs associated with a co-sponsored constituent event be split between the 

Member and qualified co-sponsor?   
A Member and any qualified co-sponsors should be responsible for reasonably proportionate 
shares of the overall cost of the co-sponsored constituent service event.  A Member’s office 
may use MRA funds to cover its share of the costs of the event, subject to Committee on House 
Administration regulations.  A Member’s office may only use principal campaign committee 
funds to cover expenses for food, beverages, and room rental.  The Member’s office may not 
use campaign resources, including campaign social media accounts, to promote or discuss the 
event. 
 
Although there is no specific requirement that costs be divided equally 50/50, the intent is that 
the Member office and qualified co-sponsor are planning, organizing, and financially 
contributing to the event equally.  The Member office and/or qualified co-sponsor should not 
take on a disproportionate share of the planning, organizing, or paying for the event.  
 
Both the Member’s office and the co-sponsor must pay for their own expenses directly.  A co-
sponsor may not reimburse a Member or staff for expenses related to the co-sponsored event, 
nor may a Member reimburse a co-sponsor.  Additionally, a co-sponsor may not pay for the 
travel expenses of a Member or Member’s staff to attend the event.  Co-sponsors may pay for 
their own travel expenses and the travel expenses of other, non-official, invitees. 

 
6. What documentation does the Member office have to keep regarding the co-sponsored 

constituent event? 
Although not required, as a best practice, Member offices are strongly encouraged to maintain 
documentation showing the breakdown of expenses, including who paid for each expense, 
should any questions arise.  Additionally, Member offices should keep 1) a copy of the IRS 
designation letter showing the co-sponsor is qualified under IRC § 170(c), and 2) 
documentation showing which portions of the event were planned and organized by the 
Member and the co-sponsor.   

 
7. Does the requirement that co-sponsors be responsible for a “reasonably proportionate 

share of the overall cost of a co-sponsored event” also apply when the cosponsor is a 
federal, state, or local government entity? 
No.  Members may co-sponsor an event with a federal, state, or local government, regardless 
of how costs are shared. 
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8. What are the requirements for promoting a co-sponsored constituent service event? 
A Member and any qualified co-sponsors must promote a co-sponsored constituent service 
event proportionately.  Promotional materials distributed by the Member and co-sponsors must 
be identical in content (excluding any required disclosure statement), must comply with the 
Communications Standards Manual regulations, and require an Advisory Opinion from the 
Communications Standards Commission prior to the materials being produced or disseminated 
by both the Member and co-sponsoring entities.  Promotional materials and communications 
include flyers, postal mail, social media posts, invitations (print and emailed), television and 
radio ads, text messages, and robocalls.  All promotional activities done by the Member must 
be over official channels.   
 
All promotional materials and communications regarding the event must serve the district the 
Member represents, and to the greatest extent possible, shall not be targeted outside the 
Member’s district, regardless of who is sending the communication. Please review the entire 
promotional materials section of the Co-Sponsored Constituent Event Joint Guidance for 
additional important requirements and details regarding all related communications.  
 

9. How should an office submit a mass communication request announcing a jointly co-
sponsored service event with an IRC § 170(c) organization to the House Communications 
Standards Commission (Franking)? 

To expedite the approval process when submitting such a mass communication request for 
review, the office should provide proof that each co-sponsor is, in fact, an IRC § 170(c) 
organization.  There are two ways the Commission will accept such proof. Because each 
submission only allows one attachment per request, an office may combine the mass 
communication and the documentation of the IRS designation letter showing each co-sponsor 
is qualified under IRC § 170(c) into a single attachment.  Alternatively, the office may provide 
the URL in the IRS designation website (https://www.irs.gov/charities-non-profits/eo-
operational-requirements-obtaining-copies-of-exemption-determination-letter-from-irs) in the 
“additional notes” section of the submission.  Please note that if an office decides to combine 
the mass communication and the documentation as the attachment for review, it will be subject 
to public disclosure, whereas providing a link in the additional notes section will only be 
accessible to Commission staff. 
 

10. May a Member provide the qualified co-sponsor(s) with an official mailing list, official 
stationery, and/or Franked envelopes? 
 
No, a Member may not provide a qualified co-sponsor with an official mailing list or official 
stationery, and a Member is prohibited from lending his or her Frank to a co-sponsor.  Further, 
a Member may not use the MRA to pay the postage for any promotional materials produced 
or disseminated by the co-sponsor(s). 
 

11. May a qualified co-sponsor use contact information gathered from individual attendees 
at a co-sponsored constituent service event? 

https://www.irs.gov/charities-non-profits/eo-operational-requirements-obtaining-copies-of-exemption-determination-letter-from-irs
https://www.irs.gov/charities-non-profits/eo-operational-requirements-obtaining-copies-of-exemption-determination-letter-from-irs
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A co-sponsor may only use contact information gathered from individual event attendees to 
coordinate the co-sponsored constituent service event itself, such as to send an event reminder 
or to share information promised during the event. Co-sponsors may not then use the contact 
information gathered at the event to contact individual attendees with information unrelated to 
the event or any solicitation materials. 
 

12. May a co-sponsor refer to a co-sponsored constituent event in any communication after 
the event is complete? 
Yes, a co-sponsor may issue press releases and social media posts related to the event (in 
addition to sending out promotional materials before the event) consistent with the applicable 
regulations. However, co-sponsors may not refer to any co-sponsored constituent service event 
in any solicitation or other communication that implies the Member and/or House of 
Representatives endorses or promotes the organization.   
 

13. May two or more Members host a co-sponsored constituent service event? 
Yes, a Member may co-sponsor a constituent service event with Members representing 
adjoining congressional districts or U.S. Senators in the same state with a qualified co-
sponsor(s).  
 

14. If more than one Member co-sponsors a constituent service event, how should costs be 
split? 
The costs of the event should be shared proportionately among all co-sponsors.  Each Member 
office and qualified co-sponsor should assist in planning, organizing, and financially 
contributing to the event equally.  One Member office and/or qualified co-sponsor should not 
take on a disproportionate share of the planning, organizing, or paying for the event.  
 
Each Member office and the co-sponsor(s) must pay for their own expenses directly.  A co-
sponsor(s) may not reimburse a Member or staff for expenses related to the co-sponsored event, 
nor may a Member reimburse a co-sponsor.  Additionally, a co-sponsor may not pay for the 
travel expenses of a Member or Member’s staff to attend the event.  Co-sponsors may pay for 
their own travel expenses and the travel expenses of other, non-official, invitees. 

15. If more than one Member co-sponsors a constituent service event, does each office have 
to obtain an Advisory Opinion before sending out any promotional materials? 
Yes, each Member office co-sponsoring a constituent service event must obtain an Advisory 
Opinion. 

16. May a Member host a co-sponsored constituent service event with two or more co-
sponsors? 
Yes. A Member may have more than one co-sponsor that meets the criteria on a co-sponsored 
constituent service event, so long as the Member and the co-sponsors contribute to the event 
proportionately. 
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17. Does the Member have to appear at the event? 
There is no requirement that the Member appear at a co-sponsored constituent service event. 

 
18. Does the event have to take place in the district or in the Member’s state? 

Yes, a co-sponsored constituent service event must take place in the Member’s congressional 
district.  If more than one Member is hosting a co-sponsored constituent service event, the 
event must be held in the congressional district of one of the Members. 

 
19. May federally registered lobbyists still attend the event, even if they are not involved in 

the planning? 
Yes.  If a co-sponsoring organization employs or retains any federally registered lobbyist, such 
lobbyists are prohibited from participating in any planning, organizing, requesting, or 
arranging any elements of the co-sponsored constituent service event.  For example, the 
lobbyist may not be the Member office’s contact regarding the event, assist with selecting 
invitees, book event space, plan the run of the event, invite speakers or participants, or other 
logistical efforts.  However, the lobbyist may attend the event. 

 
20. May co-sponsors provide services to constituents at a co-sponsored constituent service 

event? 
The main purpose of co-sponsored constituent events is for Members to work with outside 
organizations to provide information and resources to constituents on issues that relate to a 
Member’s official and representational duties.  Thus, Members may not co-sponsor constituent 
service events at which the co-sponsoring organization provides “services” to constituents 
except in very limited circumstances, for example 
 
 Services provided by a local, state or federal agency or department; 
 Programs established and/or managed by a federal agency or department (e.g., tax 

counseling services through the Internal Revenue Service’s VITA and Tax Counseling for 
the Elderly (TCE) programs); and 

 Benefits that a private organization routinely offers without charge at a range of community 
events (e.g., hospital or organization that routinely offer screening tests such as blood 
pressure, cholesterol, or diabetes screening tests). 

 
Members and/or outside organizations may not provide any services that involve or establish 
a fiduciary relationship, such as providing legal advice or representation to a constituent.   
 
If a co-sponsor provides services to the community that fall outside of the allowance above, 
the co-sponsor may still provide general information about their services during a co-sponsored 
constituent service event.  The co-sponsor would not, however, be able to complete 
applications or otherwise provide those services during the event. 
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21. May a Member office provide resources (e.g., computers, printed forms, pens, etc.) if 
“services” are provided by a qualified co-sponsor at a co-sponsored constituent service 
event?  
Member office staff may not provide “services” to constituents or facilitate services by 
providing access to official equipment to complete or file any documents.  In very limited 
circumstances, qualified co-sponsors may provide “services” at co-sponsored constituent 
service events (see above). In those limited circumstances, the qualified co-sponsor is 
responsible for providing any resources needed. 

 
 
22. May Member office staff assist constituents in filling out applications or applying for a 

benefit for the “service” aspect of the event?  
No, Member office staff may not assist constituents in filling out applications or apply for 
benefits at any time including at a co-sponsored constituent event.   

 
23. May a Member office co-sponsor constituent service event(s) during their franking 

blackout periods? 
 
No, offices MAY NOT co-sponsor constituent service event(s) during blackouts, including 
those with government entities. 

 
24. May a co-sponsor provide materials or incidental items to participants attending the co-

sponsored constituent service event? 
 

Yes.  Existing rules and guidance on materials and incidental items provided to event 
participants continue to apply.  Thus, the co-sponsor may provide information and/or reference 
materials related to the issue of the event and may also provide directly to the participants items 
of nominal value (less than $10.00) such as pens, pencils, pads of paper, etc., that have branding 
or the qualified co-sponsor’s logo.  Any items provided may not include the name, likeness, or 
official logo of the Member(s) co-sponsoring the event. 
 
Pursuant to the Members’ Congressional Handbook regulations, Members may not use their 
MRA to purchase gifts such as magnets, keychains, stickers, notepads, buttons, pens, or 
pencils.   
 
Members may use campaign funds to pay for pens or other give-away items that just have the 
House seal or the district number on them, as long as the pens or give-away items are used for 
official business only.  Members may not use campaign funds to purchase personalized items 
that have the Member’s name, image, likeness, contact information, or a personally-identifying 
mark for distribution at an official event or meeting. 
 
 
  


